Öt új modern traktor nyírja a füvet Miskolcon

Zöldterület gondozás

Multifunkciós jellegüknél fogva emellett télen is sokat segítenek majd az utak tisztán tartásában. A környezetbarát gépekkel tovább bővült a Városgazda Nonprofit Kft. fűnyírásra alkalmas gépparkja.

Korábban problémát jelentett a miskolci fűnyírásban az eszközhiány, ezt oldja fel az az öt TYM 265 típusú multifunkciós traktor, amelyek csatlakoztak a Városgazda gépparkjához.

Badány Lajos alpolgármester elmondta, a nyáron-télen bevethető eszközök hasznosítása tovább bővülhet a jövőben – például szárzúzással – különböző adapterek beszerzésével. A korszerű, dízelmotoros traktorok klimatizált vezetőfülkével rendelkeznek, így a kezelőjük számára is komfortosabb a munkavégzés.

Az alpolgármester arra is kitért, hogy korábban 4 darab fűnyírótraktort, 6 benzinmotoros fűkaszát, 25 benzinmotoros tolós fűnyírót és 1 TYM 754 típusú traktort szerzett be a Városgazda Nonprofit Kft.

Mindezek jó szolgálatot tesznek a város fűnyírási feladatainak ellátásában. „Az idén sikerült két héttel hamarabb elkezdeni a munkát az időjárásnak köszönhetően. Jó ütemben haladunk. Mintegy 3 millió négyzetméteren végez a Városgazda elsőkörös intenzív fűkaszálást, 1 millió négyzetméteren pedig a gondozatlan területeket évente egyszer kaszálják le” – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki azt is hozzátette, hogy a héten véget ér az elsőkörös kaszálás, a másodikba pedig már az új traktorok is becsatlakoznak.

Kertész Béla, a cég műszaki vezetője arról beszélt, hogy megérett a géppark a kor követelményeinek megfelelő frissítésre, mert korábban 18 éves eszközökkel kellett dolgozniuk. „Ezek nagyobb teljesítményű, hatékonyabb és korszerűbb gépek, amelyek az időjárás viszontagságaitól is megvédik a kollégákat” – utalt az új traktorokra.

„Rég voltunk már ilyen eseményen, mert az előző városvezetésnek nem sikerült 9 év alatt ekkora beszerzéseket végrehajtani” – ezt már Bartha György önkormányzati képviselő mondta el a traktorok felavatása kapcsán. A képviselő arra is kitért, hogy választókörzetében „óriási” segítséget jelentenek majd az említett eszközök.

Végezetül Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője felidézte, hogy az új adminisztráció 2019-ben úgy döntött, „nem folytatja azt a téves utat, amit az előző városvezetés: hagyta a Városgazda eszközparkját lerohadni”. Emlékeztetett: anno alvállalkozókat vontak be a miskolci fűnyírásba. „Tudtuk, hogy sok pénzbe kerül szakítani ezzel, de így láttuk helyesnek” – indokolta a beszerzések hosszú távú célját.

Arra is kitért, hogy a Városgazda Nonprofit Kft. most már képes ellátni a feladatait, ráadásul olcsóbban – alvállalkozók bevonása nélkül. „Ezen az úton járunk, és még nem értünk a végére” – vetítette előre a terveket a további fejlesztésekre vonatkozóan.

forrás: minap.hu