Négy év után újra kúszósül született a Miskolci Állatkertben

Miskolci Állatkert

Az észak-amerikai kúszósül utóda mintegy 7 hónapos vemhesség után, nagyon fejletten jön a világra. A Miskolci Állatkert legifjabb urzonja (ahogy másképp nevezik a fajt) április utolsó napjaiban született, és már az első napon is próbált a fára felkapaszkodni. A szülei jellegzetességét képező, a fekete szőrméjük alatti tüskék is nagyon korán, alig pár órásan már védelmet jelent az utód számára. A természetben a nőstény szinte kizárólag éjszaka keresi fel a kölyköt, hogy anyatejjel táplálja, az állatkertben azonban természetesen napközben is gyakran követi anyját az utód. A kúszósül csemete gondozóitól a Forest nevet kapta.

Habár a szinte egész Észak-Amerikát magába foglaló elterjedési területén gyakori állatfajnak számít – egyes helyeken, mint gazdasági kártevő, létszámát gyérítik is – állatkertekben azonban ritka: a nyilvántartások szerint Európában alig több, mint 40 állatkertben, Magyarországon pedig csak a Miskolci Állatkertben lehet velük találkozni. A szaporulat pedig még ritkább: kontinensünkön jelenleg mindössze 9 idén született kis kúszósül nevelkedik.

A korábban állatkertünkben nevelkedett kúszósül kölykök közül volt, aki Lengyelországba vagy éppen Szlovákiába, míg mások Németországba vagy Franciaországba kerültek. A most világra jött kölyök a nyári hónapokat természetesen még anyja mellett tölti, azt követően azonban ő is elköltözik majd egy másik állatkertbe.