Ha nincs szúnyoglárva, szúnyogcsípés sincs

Általános

A nyári szezonban a szabadidős elfoglaltságokat nagymértékben befolyásolja az, hogy a helyszínen milyen arányban vannak jelen a csípőszúnyogok. Van az a mennyiség belőlük, ami élvezhetetlenné teszi a programokat. Ráadásul a szúnyogok baktérium hordozók, az általuk okozott csípés akár komoly betegségeket, egészségkárosodást is okozhat.

Szerencsére az utóbbi években a szakemberek kidolgoztak egy olyan eredményes eljárást, amely megfelelő időben és területeken használva jelentősen csökkenti a csípőszúnyogok mennyiségét. Ráadásul ez az innovációs megoldás környezetvédelmi szempontból is optimális, mivel más élőlényre és a zöldkörnyezetre ártalmatlan.

Ezt az eljárást nevezik biológiai eljárásnak, mivel nem a kifejlett szúnyogot irtják, hanem annak az állóvizek mentén tízezerszámra megtelepedő lárváit.

A szakemberek folyamatosan monitoringozzák a szúnyoglárvákkal fertőzött területeket, és ha ez a fertőzöttségi szint magasabb tartományba kerül a megengedettnél, úgy javasolják az irtást, melyet a célzott hatékonyság érdekében egy idényben többször is meg kell ismételni. Fontos tehát az összehangoltan végzett irtás, a tenyészőhelyek egységes kezelése.

Miskolcon a szúnyogtenyésző helyek Pereces, Lyukó, Pece, Hejő, görömbölyi patakok és a vezérárkok, csatornák, kisebb tavak – pl: Egyetemvárosi, Juhdöglő völgyi -, ahol a lárvafertőzöttséget április 15-től folyamatosan mérik.

Tavaly Miskolcon érezhetően kevesebb volt a szúnyog, köszönhetően a biológiai módszer alkalmazásának. Szerencsére a szakemberek ebben az évben is időben hozzáláttak a csípőszúnyog-lárva állomány gyérítéséhez és megkezdték a lelőhelyek permetezését. Így nyugodt szívvel lehet nyárra programokat tervezni sötétedés után is, a miskolciak hangulatát nem fogják elrontani a zümmögő vérszívók.

Fontos megjegyezni, hogy akár saját otthonunk környékén is teret adhatunk a csípőszúnyog-invázió kialakulásához, ha a portánkon állóvíz található. Ez lehet dísztó, vízgyűjtő edény, hordó, tartály vagy akár kerti medence. Ha ezeket a vizeket nem cseréljük rendszeresen, akkor a nyári melegben a lárvafejlődés zavartalanul végbemegy. Ennek megakadályozására kezelni kell az adott vízbázisokat, kifejezetten lakossági használatra kifejlesztett biológiai irtószerekkel.