Gondozott és zöld Miskolc - új gyalogos ösvény épül az Avastetőn

Általános

A cikk a minap.hu oldalon jelent meg.

Már terítik a száz százalékban környezetbarát mulcs burkolatot a Perczel Mór utcát az Arnóti sorral összekötő erdei sétányon, a munkaterületet Miskolc polgármestere a hegygazdákkal és a Városgazda munkatársaival járta be szerdán.


Ahogyan arról már beszámoltunk, Miskolc városa jól gazdálkodott az előző ciklusban megnyert TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázati forrásokkal, így mintegy 900 millió forintot fordíthat az önkormányzat több lépcsőben zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére, rendbe tételére. Jelenleg a második ütemben folynak a munkálatok az Avastetőn. A megtakarított pénzből többek között rendbe teszik a történelmi Avas és az Avastető számos területét, illetve a Kálvária környékét, cserjegondozással, az elvadult, gazos területek felszámolásával, a növényzet ritkításával, gallyazással, a balesetveszélyes, törött, sérült, beteg és elszáradt fák kivágásával. Zúzalékos utakat újítanak fel, új gyalogos, természetközeli sétányokat is kialakítanak a munkálatokkal megbízott Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, de a belvárosba is kerülnek új utcabútorok, bicikli- és rollertárolók, valamint hulladékgyűjtő edények.


A bejáráson Veres Pál polgármester kiemelte, az új erdei ösvény összeköti a Perczel Mór utca és a Kálvária domb környékét az avasi pincesorokkal. Az új gyalogos szakasz burkolata olyan faapríték (mulcs), amelyet a Városgazda Kft. állított elő. Ennél környezetkímélőbb, környezetbarátabb megoldás nem is képzelhető el. „Reményeink szerint itt egy közkedvelt sétaút lesz, most már az Avasnak erről az oldaláról is könnyen elérhető a Mélyvölgy” – tette hozzá.


„A második zöldprojektes munkaterületen vagyunk jelenleg, a Mélyvölgyet kötjük össze a Perczel Mór utcával. Körülbelül egy kilométer hosszan, kisebb kanyarokkal kialakított utat építünk ki. Az útburkolat anyaga a természetből ered, olyan mulcs, amely a saját telephelyünkön aprított fákból, növényekből származik” – ismertette Kovács Imre István a Városgazda Kft. szolgáltatási vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mulcs alá geotextília kerül, amely gátolja a gyomosodást, valamint a sáv két oldalát műanyaglapokkal biztosítják, hogy az eső ne mossa el a könnyű forgácsot. Ennek megakadályozására a meredekebb részeken hosszanti fa küszöbök is beépítésre kerülnek. A szolgáltatási vezetőtől megtudtuk, jelenleg közel ötven munkavállaló végzi a munkát ezen a helyszínen. Igyekeznek, hogy az őszi esők előtt befejezhessék.


Kovács Imre István kérdésünkre megerősítette, hogy gépjárművel nem lehet majd használni ezt az utat, kifejezetten gyalogos túraútvonalként működik. Még a kerékpárosoknak is kihívást jelent a mély mulcsban a közlekedés.