A Tiszaitól Lillafüredig kitakarítják egész Miskolcot

Általános

Az őszi nagytakarítás csütörtökön a Szinva teraszon kezdődött, és a következő két héten át a város legtöbb frekventált közterületét hasonló módon teszik rendbe.

Rendkívüli őszi nagytakarítás kezdődött Miskolc utcáin, terein. A munka csütörtök reggel a Szinva teraszon kezdődött, ahol sajtótájékoztatón ismertette Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere a program részleteit. Mint mondta, a takarítási akció során két hét alatt városszerte közel harminc, frekventált közterületet takarítanak ki a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai mintegy ötven dolgozóval és tizenhét munkagéppel, köztük olyanokat, melyeket most először próbálnak ki Miskolcon.

Hollósy András, Miskolc alpolgármestere kiemelte, Miskolcon korábban még nem volt példa olyan takarítási programra, melynek során egy-egy közterületet egy egységként kezelnek, azaz egyszerre végzik ott el a kertészeti, takarítási és karbantartási munkákat.

– A munka alatt kiemelten fókuszálunk a főutcára és a belvárosi terekre, hiszen azt a kampányban is hangsúlyoztuk, hogy a belvárosnak Miskolc „tiszta szobájának” kell lennie. Ezen kívül természetesen a Tiszai pályaudvartól Lillafüredig számos frekventált közterületet rendbe rakunk, így például az Újgyőri főteret, a Balázs Győző teret vagy a Szent Anna teret is, és természetesen a különálló városrészekre, így Hejőcsabára, Görömbölyre vagy Perecesre is elérnek a Városgazda szakemberei – tette hozzá.

A takarítási programra visszatérve Kertész Béla, a Városgazda műszaki vezetője az első akcióterület, a Szinva terasz rendbetételének elemeit vette sorra. „Munkatársaim kora reggel kezdtek a kertészeti munkákkal, megmetszették a fákat, bokrokat, kitakarították a virágágyásokat. Ezt követte maga a takarítás, mely során új technológiákat is kipróbáltunk és ezzel párhuzamosan megkezdtük a Szinva medrének takarítását is. Utolsó fázisként pedig az összegyűlt hulladékot szállítjuk majd el” – mondta.

Csordás László, a polgármester városüzemeltetési tanácsadója végül az „Őszi nagytakarítás a Bükk városában” című programról szólt. „Komplex munkafolyamatról van szó, melyek a városüzemeltetési feladatok meglehetősen széles tárházát foglalja magában a takarítástól, a parkfenntartáson át a karbantartásig. A munkák során speciális, innovatív gépeket is kipróbálunk, ilyen például egy magasnyomású, környezetbarát technológiával működő burkolattisztító gép vagy olyan hulladékszívó berendezés, ami darabos szemét eltakarítására is alkalmas. A program kapcsán azt is vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk ezeket a gépeket használni a napi városüzemeltetési feladatok során” – mondta.

A tanácsadó kiemelte, a komplex takarítás részeként az akcióterületeken eltüntetik a graffitiket, takarítják az utcabútorokat és teljesen átmossák a villamosmegállókat is. Hozzátette, terveik szerint a mostani nagytakarítást a napi városüzemeltetési feladatokon kívül szezonálisan további hasonló akciók követik majd.

A városvezetők végül hozzátették azt is: városszerte megkezdődött az útburkolati jelek és gyalogátkelőhelyek felfestése is, és ezt a munkát a Városgazda hajléktalan munkavállalói is segítik. „2015 óta tart az a program, melynek keretén belül fedél nélküli személyeknek adunk lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a munka világába. A kezdeményezés egyértelmű sikertörténet, hiszen kilenc év alatt több mint ötven személynek tudtunk segíteni, nekik már ismét van munkájuk és önálló lakásokban, albérletekben élnek. Éppen ezért folytatni kívánjuk a programot és igyekszünk olyan munkát adni számukra, melynek keretein belül értéket teremtenek Miskolcnak és a miskolciaknak” – hangzott el.

Forrás:  minap.hu/cikk/tiszaitol-lillafuredig-kitakaritjak-egesz-miskolcot