Miskolc, a Madárbarát Város

Zöldterület gondozás

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nél nemcsak a zöldítés és a zöld területek karbantartása a fő profil, hanem az állatvilág védelmét is rendkívül fontosnak tartjuk a komplex városfejlesztési programon belül.
2021-ben fogalmazódott meg bennünk a Miskolc a Madárbarát Város gondolata. E cél megvalósítása érdekében felvettük a kapcsolatot a MagyarMadártani Egyesület Bükki Csoportjával, segítségüket kérve, hogy hová lenne célszerű 100 db madárodút telepíteni , valamint a helyszínek ajánlásában.
Két évvel ezelőtt kezdtük el a madárodúk telepítését úgy, hogy 100 odút helyeztünk ki a város különböző pontjain, egyenletes elosztásban. Azóta ezt a tendenciát követve a múlt évben és idén is ugyanennyit tettünk ki. A tavasz közeledtével a madárodúk karbantartását és ellenőrzését is elvégeztük. Örömmel tapasztaltuk, hogy mintegy 86 odúban rakott fészket énekesmadár, vagyis így a 2022. évi 10 százalékos fészkelési arány, 2023-ban 40 százalékra emelkedett.
Mivel egy fészekaljból átlagosan 6 fióka repül ki, így mintegy 600 énekesmadárral bővült a miskolci élővilág az elmúlt évben.
Tavaly eleségnek való cserjéket is ültettünk a madárodúk közelébe, melyekről kedvükre lakmározhatnak a madárodúk kis gazdái. Mivel könnyen jutnak táplálékhoz, nagyobb kedvet fognak érezni a szaporulat bővítéséhez is.
A 2023. évi örökbefogadások bevételéből tovább folytatjuk a Miskolc a Madárbarát Város programunkat, kiegészítve a táplálékot biztosító cserjék ültetésével.
A fészkelőhelyek kihelyezésével az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege), és a nagyobb méretű énekesmadaraink számára (széncinege, nyaktekercs, légykapó, csúszka) biztosíthatunk több lakóhelyet.
Madárodút továbbra is örökbe lehet fogadni, a felajánlott összeget újabb fészkelőhelyek készítésére, kihelyezésére, valamint az odúk takarítására fordítjuk. Állatbarátok, óvodai csoportok, iskolai osztályok, gyerekek, felnőttek és cégek támogatását egyaránt várjuk. Minden madárodú örökbe fogadható, de egy odúnak csak egy patrónusa lehet. Az örökbefogadás egy évre szól, azonban bármikor meghosszabbítható.
Nemcsak szavakban, hanem tettekben is elkötelezettek vagyunk a fajok sokszínűségének fenntartásában.

Képek