Idén tizedik alkalommal történt szúnyogok elleni biológiai védekezés Miskolcon

Általános

A nyár leköszönőben van, de a szúnyogoktól még nem vehetünk búcsút. Ugyanis ez a – szinte napszakonként- váltakozó időjárás a legkedvezőbb a szúnyoglárvák szaporodásának.
 
Mivel repülőgéppel végzett (kémiai) szúnyoggyérítésre kizárólag az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak van engedélye, ezért a lehetőségeket figyelembe véve, a Miskolci Városgazda idén biológiai védekezéssel vette fel a küzdelmet a szúnyogok ellen.
 
Ez a fajta védekezés nem a kifejlett egyedeket célozza, ahogyan azt a kémiai szúnyoggyérítés vagy szúnyogirtás teszi, hanem még lárva korba avatkozik be és akadályozza meg, hogy a faj kifejlődjön. A készítmény semmilyen más élőlényt nem veszélyeztet, nem károsítja az ökoszisztémát, kifejezetten csak a szúnyoglárvára van hatással.
 
Ebben az évben már április közepén megkezdődött a város közigazgatási területén lévő nagy szúnyogtenyésző helyek lárvafertőzöttségi felmérése. A rovarok fejlődési folyamatába szükséges beavatkozás először május 3-án volt indokolt. Augusztus 31-ig összesen tíz alkalommal kellett végrehajtani szúnyoglárva-irtást.
 
Az elvégzett szúnyoglárva-irtásoknak az a feladata, hogy a meglévő csípőszúnyogok állománya a tenyészőhelyeken frissen kikelt imágókkal ne növekedjen.
 
Jelenleg országos szintű problémát jelent a kialakult szúnyogártalom, sőt, vannak olyan területrészek, ahol már szúnyoginváziót eredményezett az elmúlt hetek időjárása.
 
Miskolcon egyes városrészeken ugyan kialakult szúnyogártalom, de szerencsére az inváziót elkerültük.
 
A Miskolci Városgazda felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy akár saját portán is teret adhatunk a szúnyogok elszaporodásának, amennyiben az ott lévő állóvíz tárolására alkalmas berendezésekben – medence, hordó, tartály, vízgyűjtő edény – nem cseréljük rendszeresen a vizet.