A hónap állata: A perzsa leopárd

Miskolci Állatkert

 

Először is szögezzük le: a leopárd és a párduc elnevezés ugyanazon állatra vonatkozik. Leopárdnak általában az afrikai egyedeket hívjuk, míg párducokat az ázsiai földrészen találunk. A fekete párduc - amelynek leghíresebb képviselője a Dzsungel könyvéből Bagira, a bölcs és érző szívű párduc, Maugli jóbarátja -, tehát szintén leopárd, csak bundája melanisztikus, azaz fekete színváltozata különbözteti meg foltos testvéreitől. Rózsaszín párduc viszont tényleg csak a mesében létezik.
A perzsa leopárd a leopárd (vagy párduc) egyik alfaja.
Nevezik még kaukázusi vagy anatóliai leopárdnak is.
Rendkívül rugalmas vázizomzata van, izmos testével akár három méterre is képes felugrani. Megjelenése karcsú és kecses, elegáns, puha lépteivel biztos sikere lenne az állatok divatbemutatójának kifutóján.  
Foltjainak mintázata az emberi ujjlenyomathoz hasonlatosan egyedi, ezt a tulajdonságukat szívesen használják a kutatók a vadon élő egyedek azonosítására.
A macskafélék családjába tartozik, tehát, akárcsak a házi macska, gyakran vadászik éjjel, alkonyatkor vagy pirkadatkor. De ha szerencséje van és vadászható területre lel, akár egész nap szívesen elportyázik ott. Áldozatait felviszi a fára, hogy a többi ragadozótól elrejtse – persze a keselyűket így sem cselezheti ki, de jóval több marad neki a finom falatokból, mintha egy farkas vagy egy sakál találná meg a zsákmányát.
A perzsa leopárdból kevesebb, mint 1200 egyed vadászhat szabadon, és számuk évről-évre drasztikusan csökken. Ez annak is köszönhető, hogy előfordulási területükön kevés a prédaállat, valamint pont olyan helyen élne szívesen, ahol katonai konfliktusok, háborús helyzetek dúlnak.
A Miskolci Állatkertben található egyedek részt vesznek az európai állatkertek fajmegőrzési tenyészprogramjában (EEP).
Az állatkert első perzsa leopárdja, Tareca 2012-ben mutatkozott be a nagyközönség számára. Az akkor hároméves nőstény Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből érkezett Miskolcra.
Tareca 2022-ben, az Augsburgból érkezett Azhar személyében lakótársat kapott, akivel ezután gyorsan megszerették egymást és hamarosan egy párt alkottak. Mézesheteik eredményeként 2023-ban egy hím kölyök jött a világra, aki a látogatóktól a Ramin nevet kapta. Ramin elkötelezetten és kitartóan tanulja szüleitől, hogyan viselkedik egy felnőtt leopárd.
Nagyívű és eredményes fejlődés tapasztalható nála, mind fizikai felépítésben, mind értelemben egyaránt. Szüleihez hasonlóan nagy kedvence a csirkehús, amit - habár az állatkert falain belül nem fenyegeti őket az a veszély, hogy bárki is elveszi tőlük, mégis - előszeretettel hord fel a fára.
A Miskolci Állatkertben a perzsa leopárd – a többi állathoz hasonlóan – egész évben, az év minden napján látogatható.