Gazdaságosabb hidegaszfaltot tesztel a Városgazda

Általános

A téli időjárási körülmények között is eredményesen alkalmazható az utakon kialakult kátyúk javítására az az új típusú, úgynevezett strukturált hideg bitumen keverék, amelynek tesztelését a napokban kezdte meg a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

A technológiának számos előnye van. A többi közt az anyag nedves útfelületen is alkalmazható és nem igényli a munkagödör melegítését, továbbá könnyű megmunkálni, szennyeződésmentes és szagtalan, mínusz 30 fokig fagyálló, nem tapad, a járművek áthaladásakor fellépő nyomás hatására aktiválódik, miután a molekulák elkezdenek egymáshoz kötődni, majd az anyag kitölti a rendelkezésre álló teret. Magasabb beszerzésiköltséggel jár ugyan, de jóval hosszabb élettartamú az eddig használt anyagoknál, így hosszabb távon gazdaságosabb lehet a használata. Továbbá, legalább negyven százalékban újrahasznosított anyagból áll.

Az új anyagot a napokban kezdte tesztelni a Városgazda, a Fonoda utcán található úthibákat is ezzel a speciális bitumennel kezelték. Az eddigi tapasztalatok biztatóak, a következő hetekben a tesztelés folytatódik, ha pedig az anyag beválik, akkor rendszeresítik majd.

A városi közutak kezeléséért felelős társaság az útellenőri jelentések és a beérkezett lakossági panaszok alapján rendszeresen ütemtervet készít az utak javítására. A vonatkozó önkormányzati rendelet Miskolc úthálózatát négy kategóriába sorolja a forgalom alapján, ez szintén befolyásolja az ütemterv összeállítását. A nagyvolumenű kátyúzások jellemzően március végén, az aszfalttelepek nyitása után kezdődnek, addig ideiglenes és hidegaszfaltos javítási munkákra van lehetőség.  

 

 

 

Képek