Fűnyírás a Szinva-patak mentén

Zöldterület gondozás

Miskolcnak egyik legfőbb sajátossága a városon végig futó Szinva-patak. Nem csak a szépsége miatt bír nagy jelentőséggel, hanem élettani szerepe is rendkívül fontos, hiszen több más vízfolyással együtt úgynevezett ökológiai folyosót alkot. Fontos szerepe van a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában és életében.

A vízfolyások partjain pedig nagyon gazdag élővilág alakult ki, köszönhetően a példás együttműködésnek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Miskolci Városgazda együttműködésének.
A Szinva patak mára nagyon színes élővilágot tudhat magáénak, vannak itt kócsagok, gólyák, vadkacsák, gémek. A növények között pedig megjelennek a rovarok, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják.

Több alkalommal érkezett jelzés hozzánk, hogy miért hagyjuk meg a patak közvetlen partján a növényzetet.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve a Miskolci Városgazda évek óta egy természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patakok mentén. A megállapodás szerint a meder part szélességben szükséges a növényzetet meghagyni augusztus végéig – vagyis költési időszakban-, ugyanis a vízfolyások medrei a legkülönfélébb élőlényeknek adnak otthont. Legutóbb a Szinva-patakban mandarin récét és vidrát is fotóztak, de rendszeresen megjelenik itt a fekete gólya is.

Vannak olyan növényfajok, amelyeket mindenképpen irtani kell, mert elnyomja, megöli az egészséges zöldterületet. Ilyen invazív fajta például a japán keserűfű. De még ezt is átvizsgáljuk, mielőtt bármilyen munkálatot elkezdenénk rajta, nehogy kárt tegyünk valamilyen élőlényben. Amennyire lehetséges, ezeket a növényeket visszaszorítjuk, a beteg, száraz részektől megszabadulunk, fokozottan ügyelve arra, hogy a természetes egyensúlyt, az ott kialakult biotópot ne borítsuk fel.