Faültetés a Hejőligetben

Zöldterület gondozás

A Zöld és Gondozott Miskolc Program, mint azt a neve is mutatja, egyik jelentős pillére Miskolc zöldítése. Ez a projekt a belvárost és a különböző városrészeket egyaránt érinti.


Jelenleg a Hejőligetben dolgoznak a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. kertészei, ahol a héten parkgondozással egybekötött faültetést végeznek. Ötven mézgás éger csemete kerül kiültetésre, mely nagy vízigényű, így jól asszimilálódik a nedves környezethez. Az ültetés földcserével történik, a fácskákat utólag karózzák. A fa köré fenyőmúcs kerül, mely egyrészt védi a kiszáradástól, másrészt a nedvességet is jól tartja.
A területen kétszáz nyári orgona is elültetésre került, valamint díszfüvekkel U alakú „napozóteraszokat” alakítanak ki. A hosszabb díszfűvel körülvett, 7x6 méteres beállók ideálisak arra, hogy akár egy család is kedvére pihenhet, napozhat a Hejőparton úgy, hogy a növényzet által szolíd takarásban vannak.


A Városgazda kertészeinek nagy fejtörést okoz a változékony időjárás, mivel ezeket a munkálatokat csak száraz időszakban lehet elvégezni, így esőben ezt a tevékenységet későbbre kell ütemezni. Ami biztos, hogy az ültetést december 15-ig el kell végezni, és még több helyszín is tervben van a téli leállásig. Faültetésre előreláthatólag a Népkertben, az Avason, a Belvárosban és Tapolcán is sor kerül az idei évben.