Egész éves kedvezmények, rendezettebb körülmények - idén is folytatódik a Zsarnai piac fejlesztése

Városi piacok

A Zsarnai piacot üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. kiterjeszti az eddig bejelentett kedvezményeket a 2023-as évre is. Ezzel is megfelelve annak a vállalásnak, amit a társaság a kereskedők felé tett, hogy támogassa őket a tevékenységükben. Ez a gyakorlatban egy a bérlés időtartamától és folyamatosságától függő, egész éves kedvezményrendszer bevezetését jelenti. A bérlő minél több hónapig bérel árusítóhelyet, annál nagyobb arányban csökken az általa fizetendő bérleti díj. A kedvezmény mértéke egész éves bérlés esetén meghaladhatja a 16 százalékot. Természetesen kedvezmény azoknak a kereskedőknek is jár, akik nem egész évre, de folyamatosan bérlik a standjukat. A kedvezmények pontos mértékét a csatolt táblázat tartalmazza, a piac munkatársai pedig a helyszínen további tájékoztatást adnak. A kedvezményrendszer célja annak az ösztönzése, hogy a kereskedők minél hosszabb távra béreljék a standjukat fix helyen, így a vásárlók megszokhatják, hogy melyik árust, hol találják meg a Zsarnai Piacon.

A kereskedők által kínált portéka változott az eltelt évtizedekben, a régiségek és használt áru mellett már a robot porszívó is feltűnik a Zsarnain, ahol a körülmények viszont csak az utóbbi években kezdtek megváltozni.  A piacot üzemeltető Városgazda arra törekszik, hogy a vásári hangulat megőrzése mellett modernizálja a körülményeket, hogy egy kulturáltabb, rendezettebb, élhetőbb piactér álljon rendelkezésére. Ennek érdekében 2020-ban megkezdődött a megoldások keresése azokra az áldatlan állapotokra, melyeket mind az árusok, mind a vásárlók és a dolgozók is jeleztek minden fórumon. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb eleme, hogy a cég vezetése a piac munkatársaival közösen felülvizsgálta a helyzetet, 2023-ra pedig új díjstruktúrát alakított ki, így az idei évtől a területen standokat alakítottak ki, melyek fix helyen, fix területtel, fix díjtételekkel rendelkeznek. A kaotikus állapotok megszüntetését szolgálja az életveszélyes és problémás tulajdonviszonyú fém építmények helyzetének rendezése is. Továbbá, megkezdődött az árusítóhelyek fedése, első ütemben tavaly egy 75 méter hosszú tetőszerkezettel, a nyugati kerítés mellett mart aszfaltozással pormentesítés történt, a bejutást pedig már egy új beléptetőrendszer segíti. 

A piac körül egyszerűsödött a forgalmi rend, ahol pedig korábban megbüntették az autósokat, ott most kitáblázott, zúzalékkal borított parkolóhelyek várják őket. Ezek ingyenesen vehetők igénybe, a várakozóhelyek száma hatszázra nőtt. A vásárlók és árusok komfortját és biztonságát segítendően használt sütőzsiradék-gyűjtőket és egy defibrillátort is kihelyeztek a piacon. 

A fejlesztések sora idén is folytatódik. A régi, még megmaradt lemezbódék bontása és áttelepítése folyamatos, ezek a keleti oldalon kapnak új helyet, mögöttük pedig a bérlőik parkolhatnak egy új parkolóban.