Kikeltek a tragopánok csibéi

Miskolci Állatkert

Az elmúlt hetekben több tavaszi újszülöttről is beszámoltunk, amelyekben az volt a közös, hogy mindannyian szőrös újszülöttek voltak. Ne feledkezzünk meg azonban a tollas apróságokról sem: május végén ugyanis kéktorkú tragopánjaink családja négy kis csibével gyarapodott.

Kéktorkú tragopán párunk 2012-es érkezésük óta nagyon sikeres szülőknek bizonyultak, hiszen eddig 17 utódot neveltek fel, akik különböző hazai és külföldi állatkertekbe, magántenyésztőkhöz kerültek. A négy hét után kikelt fiatalok fészekhagyók révén egyből anyjukkal tartottak. Többnyire körülötte csipegetnek azóta is, de amikor pihennek, vagy éppen megijednek valamitől, anyjuk szárnyai alá húzódnak vissza. De nem csak a tojó, hanem apjuk, a színpompás kakas is vigyázó szemekkel tekint utódaira.

Az Ázsiában honos kéktorkú tragopánok (Tragopan temminckii) nevüket a kakasokról kapták, akik dürgéskor kieresztett kék-piros színű toroklebenyükkel igyekeznek lenyűgözni párjukat. A tojók színezete jóval visszafogottabb, hiszen a fészken ülő állatnak igyekeznie kell elrejtőznie a rá leselkedő ragadozók elől. Ugyanebből a célból a kikelő csibék is a tojóéhoz hasonló rejtőszínű tollazatot viselnek, függetlenül az ivaruktól. Az ifjú kakasok is csak három-négy hónapos korukban kezdenek el kiszínesedni.

És hogy kik is a tragopánok? A fácánfélék családjába tartozó, Ázsiában, elsősorban hegyvidéki erdőkben honos színpompás madarak. Kevésbé ismert madárcsoportot alkotnak, akik közé öt fajt sorolunk. Ezek egyike az állatkertünkben is látható kéktorkú tragopán.