Folytatódott a lombgyűjtés

Zöldterület gondozás

Az elmúlt napok időjárása kedvezett a lombgyűjtésnek, így a száraz, szélcsendes időben a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. folytatta az ezzel kapcsolatos feladatok végrehajtását.

A város területén jelentős faállomány van, ami ősszel nagy mennyiségű lombhulladékot termel.  A lehullott faleveleket a Városgazda munkatársai gépekkel és kézi erővel gyűjtik össze. A közszolgáltatási szerződés értelmében, a társaság a lehullott levelek legalább 75 százalékát minden évben begyűjti. Ez elsősorban a főútvonalak, terek, díszterek, játszóterek, lakóövezetek, és idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken történik meg. A héten a többi közt a Népkertben, a Kassai utcában és a Szentpéteri kapuban gyűjtik a lehullott leveleket.

A tavalyi évben 3385 tonna biológiailag lebomló hulladék keletkezett a Városgazda kezelésébe tartozó területeken, ebből a begyűjtött lomb több mint ezer tonnát tesz ki. A zöldhulladékot a Nádasréti telephelyre szállítják, majd egy külsős cég készít belőle komposzt anyagot.

A Városgazda gépparkja tavaly több modern, nagyteljesítményű lombszívó géppel is bővült, ezek ún.: turbinába épített piranha fogak segítségével, olyan kisméretűre aprítják a zöldhulladékot, hogy annak térfogata a hatodára-tizedére csökken, így a gyűjtési és szállítási feladatokat a korábbinál nagyobb hatékonysággal tudják ellátni.