Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Több mint hatvan fát ültetnek el a Hejő patak szomszédságában

2021-03-16

Az akcióval a Rotary Club Miskolc-Tapolca Nagy-Miskolc programban meghirdetett faültetési akcióhoz csatlakozott.

Rotary faültetés a Hejő ligetben | fotók: Mocsári László 

Összesen 66 fa ültetését kezdték meg a Rotary Club Miskolc-Tapolca tagjai szombaton délelőtt a Miskolctapolcai út és a Hejő patak által közrefogott területen, a Kemény Dénes sportuszodával szemben található híd és a Külső csabai út között.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-vel együttműködve a klub tagjai a patak partján végigfutó sétány mellett egy körülbelül 100 méter hosszú fasort, a partmenti réten pedig több kisebb ligetet alakítanak ki Czifrusz Natália főkertész és Beregi Eszter tájépítész szakmai irányításával.

A Rotary Club Miskolc-Tapolca így kíván csatlakozni a Miskolc zöldítését célként kitűző önkormányzati kezdeményezésekhez, melyek összhangban vannak a Nemzetközi Rotary, illetve a tapolcai klub környezetvédelmi célkitűzéseivel.

fotó: Mocsári László

Dr. Apáti Pál György elnök a Miskolc Televízió híradójának elmondta, a  Rotary Club Miskolc-Tapolca így kívánt csatlakozni a Miskolc zöldítését célként kitűző önkormányzati kezdeményezésekhez, melyek összhangban vannak a Nemzetközi Rotary, illetve a tapolcai klub környezetvédelmi célkitűzéseivel.

- Szeptemberben járt Miskolcon a Magyar Rotary kormányzója, amikor közösen a három Rotary Club képviselői tiszteletüket tettük polgármester úrnál, az önkormányzatnál és akkor került szóba, hogy csatlakoznánk ehhez a programhoz – mondta.

A Miskolci Városgazda műszaki vezetője azt mondta, a fák ültetésekor a későbbi parkfenntartásra is gondoltak.

- Ez egy magas talajvízszinttel rendelkező terület a Hejő liget. Mézgás égert ültetünk ide, amely jól bírja a magas talajvízszintet, sőt még ha esetleges elöntés van, akkor is több hónapig életképesek – mondta Kertész Béla, aki hangsúlyozta azt is: a most elültetett hatvanhat facsemete részét képezi a 2021-ben Miskolcon elültetni tervezett újabb kétezer fának.

Veres Pál polgármester hozzátette, a város zöldítése kiemelten fontos Miskolc vezetésének, ezért mindig „nagy köszönettel fogadja a város azt, hogyha civil szervezetek, magánszemélyek, cégek segédkeznek ebben a munkában.

A Nagy-Miskolc programban elültetett fákkal nem csupán a kidőlt, kivágott fákat pótolják, hanem új fasorok és ligetek is lesznek a város közterületein. Az egészségesebb és zöldebb környezet kialakításához továbbra is várják a civilek, vállalkozók, alapítványok és magánszemélyek felajánlásait.

 

Forrás: minap.hu