Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Készülődés a télre 1. – Túlélési stratégiák

2020-11-24

Közeleg a tél, egyre rövidebbek a nappalok, az idő is egyre hűvösebbre fordul és nehezebb a természetben táplálékot találni. Az állatok készülnek a változásra. Vannak, akik már délebbre vándoroltak, vannak, akik hamarosan téli pihenőre vonulnak, hibernálódnak és vannak, akik alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.

Számos hazánkban élő állatfaj ebben az időszakban is aktív. Ezek jellemzően azok az állatok, akik ilyenkor is találnak maguknak táplálékot. Ők is védekeznek a hideg ellen azzal, hogy téli bundát növesztenek és zsírtartalékot halmoznak fel.

Állatkertünk európai barnamedvéi, Dorka és Borka hamarosan megkezdik téli pihenőjüket. A barna medvék nem alszanak valódi téli álmot, nem hibernálódnak, de elvonulnak. A testhőmérsékletük csak néhány fokkal csökken, fel is ébrednek, és ha van rá lehetőségük táplálkoznak is.

A hibernálódás más folyamat, sokkal komolyabb változásokkal jár. Ennek során az anyagcsere gyakorlatilag teljesen leáll. A hibernálódó állat testhőmérséklete a környezet hőmérsékletére csökken. Csak akkor termelnek némi hőt, ha fagypont közelébe süllyed a testhőmérsékletük.  A szívverés és a légzés is teljesen lelassul. Hibernálódó állatok közé tartozik többek közt a keleti sün és a mogyorós pele.

Költöző madaraink már délebbre vonultak, nem közvetlenül a hideg miatt, hanem azért, mert nem találnak maguknak ilyenkor élelmet. Az állatkertünkben élő két szárnysérült fehér gólyánk is remekül érzi magát, hiszen gondozóik a hideg időszakban is gondoskodnak a számukra megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékról. Az itthon maradó madarainkat segíthetjük a téli időszak átvészelésében.

A helyes téli madáretetés szabályairól írásunk következő részében olvashattok.