Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Gyakori kérdés mostanában: őzgidát találtam, mit tegyek?

2019-05-30
 
Az elmúlt napokban sokszor tették fel a kérdést a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársainak: őzgidát találtam, mit tegyek vele. Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszik választ adni a Miskolci Állatkert, ezzel együtt pedig bemutatni, ilyenkor miért viselkedik így suta, azaz anyaállat és őzgidája.
 
 
Tavasszal-nyáron az erdőben kirándulva gyakran találkozhatunk egyedül hagyott őzgidákkal. Ezek az állatok nagy valószínűséggel nem árvák, hanem az anya elfekteti a kicsinyét, amikor ő maga táplálkozni indul vagy veszélyt érez. A gida ilyenkor próbál meglapulni, ezt rejtő színe is segíti. Akár órákra is magára maradhat, ami semmilyen károsodást nem okoz nála.
 
Ha ember jár a közelben, akkor is ez történik. A suta, vagyis az anya elfekteti a gidát, majd figyel és várja a veszély elmúltát. Ha pedig valamilyen ragadozót észlel, akkor próbálja magára vonni annak figyelmét, és elcsalni a másik állatot a gida közeléből.
 
A gida nem tud elmenekülni, ezért nagyon fontos, hogy ne menjenek oda a lapuló gidához, semmiképp ne simogassák, mert az idegen szag miatt a suta már nem biztos, hogy elfogadja, ez esetben pedig lassú éhhalál vár rá.
 
Vadon élő állatot elvinni bűncselekmény, minden vad a magyar állam tulajdona, így állatkertünk sem tudja befogadni az erdőből elhozott gidákat.
 
Ha mégis veszélyben érzi az állat életét, a vadászható fajok esetében, mint amilyen az őz is, a területileg illetékes vadgazdálkodót kell hívni.