Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Augusztustól lehet a patakmedrekben is fűkaszálást végezni

2021-07-16

Kiemelt feladat a természetes élőhelyek megőrzése

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kérésére a Miskolci Városgazda évek óta egy természetvédelmi szempontból előnyös kaszálási módszert végez a Szinva-, Hejő-, és Pereces-patak mentén. Minden évben a patakmedrek két oldalán legalább 1,5 méter szélességben szükséges a növényzetet meghagyni július végéig, ugyanis a vízfolyások medrei élőlényeknek adnak otthont.

Ezek a patakok úgynevezett ökológiai folyosók, az élőlények ez alapján tájékozódnak. Fontos szerepet töltenek be a halak, hüllők és kétéltűek mozgásában és életében. A vízfolyások partjain a növények között megjelennek a rovarok, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, továbbá búvó és táplálkozó területnek használják. A Szinva-patakon rendszeresen megjelenik -táplálkozás céljából- a fokozottan védett fekete gólya is.

Az elmúlt évek bevált szokásait alkalmazzák a Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda munkavállalói. A természetes élőhelyek megőrzése érdekében a fűkaszálási munkálatokat a madarak költési időszaka után végzik el a patakmedrekben is.