Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Szúnyogok elleni védekezés

2020-07-10

A szúnyogok elleni védekezés területén már 2020. április 15-től folyamatos a felmérés, a megfigyelés a szúnyog tenyészőhelyeken. A biológus által végzett felmérések a szúnyoglárva fertőzöttséget vizsgálják, megelőzve egy nagymértékű lárvafertőzöttségből kikelő csípőszúnyog inváziót.

Április hónapban nem volt szükséges szúnyoglárvairtást végzeni, beavatkoznia szúnyogok fejlődési folyamatába. Május-június hónapban 3-3 alkalommal történt szúnyoglárva irtás, biológiai védekezés. A szükséges időben elvégzett munkák megakadályozták egy inváziós nagyságrendű rovarállomány kifejlődését, amelyek a külterületekről berepülve össze adódva a belterületeken kifejlődött egyedekkel jelentős szúnyog ártalmat okozhatnak.

A szúnyogok elleni védekezés stratégiája, a folyamatos biológiai védekezésekkel lárvairtásokkal elviselhetőségi szint alatt tartani a csípőszúnyogok számát és csak ha elkerülhetetlenül szükséges (biológus által végzett csípésszám vizsgálat, csípőszúnyog fertőzöttség felmérése), akkor földi kémiai védekezés, csípőszúnyog irtás elvégzése a biológiai védekezéssel együtt.

Miskolc város közigazgatási területén összesen 240 hektár területen alakultak ki szúnyog tenyészőhelyek. A nyilvántartott tenyészőhelyek elsősorban kis vízmélységű tavak, állóvizek, patakok (pl. Egyetemvárosi tó, Juhdöglő völgyi tó, Lyukó-, Pereces-, Pece patakok és csatornák). Jellemző ezekre a nagyobb összefüggő vízterületekre, hogy hamar felmelegednek, kedvező feltételeket teremtve a lárvák fejlődésének, így nyári időszakban 4-10 nap alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok.

A biológiai védekezésnél felhasznált készítmény emberre, melegvérű állatokra éppúgy ártalmatlan, mint a vízivilág többi élőlényére, célzottan csak a szúnyoglárvát pusztítja el. Kémiai védekezésnél, csípőszúnyog írtásnál 2020. évben csak földi úton történő munkavégzések kerültek engedélyezésre, a felhasznált készítmények az Országos Tisztiorvosi Hivatal által engedélyezettek.

Július hónap első hetében a tenyésző helyeken a lárvafertőzöttség megemelkedett, így szükséges a szúnyoglárvairtás, a biológiai védekezés, amely 2020. július 10-éig elvégzésre kerül. A biológiai védekezés mellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításában, szervezésében Miskolc város közigazgatási területén összesen 2000 hektáron földi kémiai védekezés, csípőszúnyog irtás fog történni.