Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Medveles és Vizes Élőhelyek világnapja a Miskolci Állatkertben

2019-01-29
 
Kijön-e a medve a barlangjából?
 
Február másodika Gyertyaszentelő napja. Ehhez a jeles naphoz számos néphiedelem is kötődik. A legismertebbhez kellenek medvék is. A Miskolci Állatkertben kettő is van. Lássuk, kijön-e a barlangjából Dorka és Borka?
 
A néphiedelem szerint február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, ha a téli pihenőjéből előbújó medve kijön a barlangjából és napos időt talál, meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot a szeméből, és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz. 
 
Csalogassuk elő együtt 2019. február 2-án (szombaton) 11 órától barnamedvéinket, Dorkát és Borkát "barlangjukból" és tudjuk meg, meddig tart még a tél.
 
Vizes élőhelyek világnapja
 
Február 2-a a Vizes Élőhelyek világnapja. Ezen alkalomból 13 órától a vizes élőhelyek fontosságáról, a kétéltűek védelméről Szitta Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportjának elnöke tart előadást a Miskolci Állatkert és Kultúrpark oktatótermében.